Банкеръ Daily

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

Българите по света заслужават повече от своята държава през 2021 година

„Първите месеци на пандемията имаше голям шок. Всъщност ние се опитахме да компенсираме това като многократно  увеличим връзките с нашите общности зад граница - от историческите диаспори и от по-новата емиграция. Защото бяхме водени от един много важен аргумент - където и да са, да почувстват, че сме заедно - един народ, една нация. Беше тежко, защото получавахме индивидуални разкази как се борят с предизвикателствата на кризата, как стоят вкъщи, лишени от възможността дори да се върнат в България да видят родителите си, децата си. В момент на много страшни изпитания това породи една нова солидарност между - на пръв поглед - непознати хора. И тази солидарност е с българско име.“

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за Радио България в първия ден на новата година. Тя направи преглед на политиката на президентската институция спрямо българите по света.

Не трябва да се чакат кризи, за да знаем какво мислят нашите сънародници зад граница, твърди Йотова. Всеки от тях да има индивидуална съдба, но те никога не са късали връзката с родината, не само заради близките си: „Носталгията е страшно чувство. И когато виждат това, което става в България, несигурността, те се интересуват много повече - искат да знаят, как ще изглежда страната ни след една, след пет, десет години. Това, което ние им казваме, е че изпитанията, кризата, протестите родиха нова ситуация в България, нова атмосфера, с огромна енергия на всички българи, енергия за промяна. И, ако трябва да обобщим изминалите месеци на 2020 г. - освен тревогите, имаше и нещо много положително. И това е надеждата. Надявам се силно, че 2021-ва ще бъде по-здравата година".

По думите на вицепрезидента Йотова, институцията, която тя представлява, ще надгради успешните виртуални инициативи „Голи са без книги всички народи“ и „Будната България“, които се проведоха през отминалата година. Целта е да бъде обогатено културното влияние, което държавата ни заслужава като една от най-старите цивилизации.

Но не са един и два проблемите, свързани с политиката към българите в чужбина, дефинирани и от експертния съвет към вицепрезидента. Те също трябва да намерят спешно решение през 2021 г., смята Илияна Йотова. „Първо трябва да осигурим квалифицирани преподаватели по български език, защото много от сънародниците ни споделят, че им липсват учители по роден език. Има много административни пречки в страната и се надявам, че след изборите, с новото правителство ще успеем да изведем това като приоритет“, посочи тя. 

На второ място - трябва да се стимулират децата с български произход (не само от историческите диаспори) да избират обучение в университетите в България. Това, според вицепрезидента, ще осигури неопосредствана връзка с родината по отношение на езика, историята, културата и традициите: „Имаме много стари диаспори, които са позагубили тази връзка. За съжаление от българска страна, ако си на другия край на света, няма как да получиш тази информация. Трябва да направим нещо и в тази посока, за да улесним нашите сънародници. И най-вече да издигнем културното влияние на страната ни.“

Българските граждани зад граница съобщават и за неуредици свързани с възстановяване на българското гражданство - проблем, върху който също трябва да се работи. 

Що се отнася до участието на българите зад граница в политическия живот на страната и до по-ефективного им включване в изборния процес, вицепрезидентът Илияна Йотова изразява песимизъм. „Народното събрание закъснява да приеме поправките  в изборното законодателство, които особено сега, в период на изолация, ще  позволят на много българи да участват ефективно като избиратели. С президента отдавна говорим за електронното гласуване. Но, очевидно, няма политическа воля. Говорим и за това поне секциите в чужбина да са изградени така, че да са по-достъпни за сънародници ни", посочи тя. 

Привличането на българи от чужбина във вътрешната политика на страната също би следвало да се превърне в приоритет, смята Илияна Йотова. "Има много българи със сериозни позиции в научните среди, които дойдоха и казаха: „Искаме да работим за страната си, но тя трябва да се промени, да стане страна на закона, където има правила и всеки, който иска да дойде и да работи да се чувства сигурен“. Тази воля аз и президентът разчетохме през 2020 г. и ще направим всичко възможно спрямо правомощията на нашата институция, това да се случи. Но най-важното е хората да бъдат активни и да гласуват“, изтъкна вицепрезидентът.

С поглед към 2021 г., Илияна Йотова допълва, че предстоят много тежки месеци. „Мечтая си един ден да се вгледаме в нашата собствена икономика, в собствените си възможности с едно гордо изречение: Произведено в България“, подчерта тя. 

Илияна Йотова направи и специално видео обръщение към българите по света в началото на 2021 година. Вижте го ТУК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във