Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите от сръбския Димитровград искат да върнат името Цариброд

S 250 426d2d2f a76d 4964 a10b f8fc6547a4f9

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд.

Главчев  информира президента, че при разговорите си с представителите на българското национално малцинство са били поставени от тяхна страна няколко въпроса. Домакините го увериха, че името за Димитровград има две решения на общинския съвет, но те няма как автоматично да бъдат приведени в действие без законодателна промяна. Президентът Александър Вучич заяви, че няма проблем това да стане факт, ако хората го желаят.

До 1920 г. Цариброд е център на околия в Царство България. Ньойският договор, подписан през 1919 г., изключва района, в който се намира градът, заедно и с други части от България по границата с Гърция, Сърбия, Република Македония и Турция. Между двете световни войни в защита на българите е образувана Вътрешната заподнопокрайненска революционна организация.

Между 1941 и 1944 г. Цариброд е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Димитър Главчев запозна президента и с желанието на жителите на Босилеград да бъдат създадени условия за привличане и задържане на инвеститори в общината. Наскоро, според тях, български инвеститор, който е осигурявал 100 работни места с потенциал за 250 такива, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на възможности за привличане на инвестиции в този район на страната.

Александър Вучич посочи, че остават още 12 км. от магистралата София - Димитровград - Ниш от сръбския участък и до май той ще бъде готов. Отбелязано беше, че магистралата ще облекчи развитието на бизнеса и туризма в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във