Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите очакват стабилно правителство и борба с корупцията

Новото Народно събрание ще успее да сформира стабилно правителство, смятат 46% от анкетираните от „Маркет линкс“ в изборния ден. Едва 22% са на мнение, че отново няма да има кабинет, докато за 32% очакването е по-скоро, че ще има правителство, но то ще бъде с хоризонт от едва няколко месеца, показва проучването, цитирано от бТВ. Нагласите към приоритетите са следните: На първо място 78.3% поставят борбата с корупцията. С 48.5% на второ място е реформата и съдебната система. Овладяването на инфлацията е на трето място с 41.1%. Има очаквания и по линия на мерките за бизнеса (40.4%), социалните мерки (32.1%) и ваксинацията (16.1%).

Проф. Любомир Стойков заяви, че много голям дефект в изминалата кампания са били нарцисизмът на политиците, мегаломанията и фалшивият патос.  Журналистът Асен Григоров коментира, че "най-голямата драма" е била липсата на дебати между лидерите.

В телевизионния ефир Пламен Димитров от КНСБ и икономистът проф. Красимир Петков коментираха икономическата ситуация в страната. Според Димитров хората, по подобие на бизнеса, също трябва да получат компенсацiи. Проф. Петков обаче заяви, че това само ще ускори увеличението на инфлацията.

Българската Конституция се показа като работещ основен закон в сложната политическа ситуация от последната година и трябва много внимателно да се подхожда към предложенията за промени в нея. Около това мнение се обединиха експертът по конституционно право Симона Велева и бившият говорител на ЦИК Александър Андреев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във