Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите искат да ги защитава Русия, а не НАТО

Българите предпочитат в случай на въоръжен конфликт да ги защитава Русия, а не съюзниците в НАТО. Това твърди ново проучване на Gallup International, цитирано от "Блумбърг".

Проучването е проведено в 66 държави,  преди най-авторитетния форум за сигурност в света – Мюнхенската конференция от 17 до 19 февруари. То показва, че се очертават размествания в съюзите след края на студената война, които са подложени на нов натиск и проверка от избирането на Доналд Тръмп за президент.

"За гражданите на четири държави от EС, запитани коя военна сила биха искали да се сражава на тяхна страна, ако бъдат атакувани, отговорът е  – Русия. Държавите, в които отговорите са изненадващи за Блумбърг са България, Словения, Гърция и Кипър.

Някои резултати в европейски членки на НАТО показват как фундаменталният им избор за сигурност се измества извън алианса, казва  Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нахлуването на армията ѝ в Северен Кипър през 1974г. показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледали към Русия.

По същия начин, коментира Стойчев, в Западна Европа някои от НАТО все повече търсят сигурност при други европейци. В проучването 30% от белгийците са избрали САЩ, но повечето са за други партньори при риза – 25% са посочили "Франция" и 12% са избрали Великобритания. В Швеция, която е неутрална страна извън НАТО, 29% биха се обърнали за помощ към Лондон и 31% - към Вашингтон.

Мнозинството страни, където мрежата е направила проучването, се спират на САЩ, защото това е единствената военна сила с реален глобален обхват и съюзи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във