Банкеръ Daily

Общество и политика

Българинът не се ваксинира, защото вечно очаква да го излъжат

Недоверчивият българин, вечно очакващ да бъде излъган (не без основание) се чуди "кой път да хване".

Ваксинирането e част от културата на България. Ние сме страна, която има водещи резултати в разработката на ваксини и в преодоляването на болести като полиомелит, едра шарка, морбили и т.н. Подобно на всеки друг народ обаче българското общество има нужда да чуе ясни и разумни експертни позиции по темата за ваксинирането, които да създават доверие, коментира политологът Огнян Минчев.

"У нас през последната година и три месеца се наложи атмосфера на нездрава конкуренция между обществени групи и водещите ги медицински експерти, интерпретиращи в радикални визии проблемите на Ковид-19. Недоверчивият българин, вечно очакващ да бъде излъган (не без основание), се чуди "кой път да хване". Днешният министър на здравеопазването бе сред отрицателите, поставящи под съмнение визиите и мерките за управление на заразата преди да оглави Министерство на здравеопазването. Когато днес излиза с призиви за ваксиниране, хората, които помнят миналите му изказвания, си дават сметка, че говори от институционалната си позиция, а не от позицията на собствена убеденост. Може би щеше да е по-добре за доверието, което министърът трябва да предизвиква, да направи едно признание - "През миналата година сгреших с отношението си към заразата...". Но в България всички сме достатъчно велики Аз-ове, та да си признаем, че и ние можем да грешим", написа Минчев на страницата си във Фейсбук.

Коментарът  на политолога е по повод интервю за БНР на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш в което твърди, че отрицателната нагласа към ваксинирането отличава България на фона на други европейски страни.

"И доколкото разбирам, в България хората не искат да се ваксинират, защото не вярват на ваксините или се боят от последствията или симптомите. Президентът на България каза преди няколко дни, че това е голям проблем за България. А имат ваксините. Защото явно ваксинирането не е част от културата там“, посочи Ана Паула Закариаш.

В Португалия, където ваксинирани са над 36%  от населението, вечерен час от 11 вечерта до 5 сутринта ще бъде въведен от 9 юли в Лисабон, Порто и още 43 общини в страната. 

Целта е да се ограничи разпространението на Делта вариантът на вируса, след рязък скок в новите случаи през последните седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във