Банкеръ Daily

Социолози:

Българинът гласува прагматично, но се очакват и изненади

56% от гласувалите днес искат моделът на управление в общината им да бъде променен. 31% считат, че властта трябва да си остане същата. 46% от хората, упражнили правото си на вот, смятат, че е важно един кмет да бъде близък до правителството. Това сочат данните на агенция "Галъп интернешънъл", представени по Нова тв. Агенция "Тренд" пък съобщи, че избирателната активност към 18:00 ч. е 36.1%.

"Хубавото време е мотивирало хората да гласуват - в Пловдив 35.9%, в Плевен 39.3%, в Русе 38.3%, а във Варна - 33.1%. Това означава, че в морската столица има ниска избирателна активност", каза Евелина Славкова от "Тренд".

Първан Симеонов от "Галъп" обясни, че добрите партийни структури решават избори. "Българинът гласува с желание за промяна и прагматично. Ние сме народ, който не стига до крайности", каза още Симеонов. Славкова пък смята, че на тези избори ще има изненади.

"Ще има кандидати, които сме подценявали, а те ще успеят да съберат добри резултати. Определен тип хора припознават и търсят кандидати, които не са с определена политическа формация зад гърба си", каза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във