Банкеръ Daily

Общество и политика

Българин влиза в надпреварата за специален пратеник на ООН за младежта

Българинът Петър Младенов е номиниран за специален пратеник на ООН за младежта. Номинацията е направена от 28 неправителствени организации, а изборът трябва да стане до края на април. 

Младенов е номиниран за Специален пратеник по младежките въпроси на Главния секретар на ООН. Той е получил неформалната подкрепа на някои от агенциите на ООН.

Позицията е най-високият пост, насочен към младежките въпроси. Специалният пратеник за младежта има ангажимента да представлява гласа на младите хора пред ООН, да защитава техните права и да работи за младежкото благополучие и развитие.

Позицията Специален пратеник по младежките въпроси на ООН е въведена през 2012 година от генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Целта е да защити правата и благополучието 1,8 млрд. млади хора по света.

Първият Специален пратеник е Ахмед Алхендал от Йордания. Неговият 5-годишен мандат е приключил и сега тече процес по избиране на негов приемник. Алхендал е в основата на приетата от ООН Резолюция за младите хора, мир и сигурност, определена като историческа.

Петър Младенов е доказан младежки лидер и застъпник за младежки права. Още от ранни години той активно се занимава с доброволчески дейности. Той е заемал длъжността Международен координатор на международната младежка мрежа Y-PEER, където в продължение на три години е работил за активното младежко участие, защитата правата на младите хора и превенция на ХИВ/СПИН. 

Стипендиант е към Национален център по обществено здраве и анализи, България по Програма на Фонда на ООН за население и развитие, като е работил в Международния център за младежко развитие PETRI - София. Представлявал е гласа на българските младежки, в качеството на Младежки делегат в ООН. Обявен е за прогресивен млад лидер в региона на Източна Европа и Централна Азия от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). 

Избран е като единствен българин и един от 193-та младежи, които да участват в официалната церемония по приемането на Целите на ООН за устойчиво развитие, като е участвал и в преговорите по тях. Разпознат е от ООН като експерт по младежки политики, като бива канен като говорител и лектор на много международни кръгли маси, конференции и срещи на високо ниво. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във