Банкеръ Daily

Общество и политика

Българин стартира в преплуването на Гибралтарския проток

Бургазлията Цанко Цанков е първият българин, който ще участва в преплуването на Гибралтарския проток между Испания и Африка. Състезанието е част от веригата маратони Ocean Seven.

Официалният старт е в 07:15 ч. испанско време (08:15 ч. българско време).

Цанков извоюва правото да участва в преплуването на Гибралтар в 5000-метрова квалификация в Барселона през април, в която завърши първи от 167 претенденти, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

„Предстоят ми много тежки близо 20 км във водите на Атлантическия океан, за да стигна африканския бряг при град Танжер. Чувствам се добре и вярвам, че силата на българския дух и вашата позитивна енергия, която изпращате през последните дни, ще ми помогнат да се справя с това предизвикателство и да развея българския флаг, преплувайки разстоянието между двата континента. Благодаря ви от цялото си сърце за подкрепата към мен и екипа ми!“, коментира Цанко Цанков.

Почетният гражданин на Бургас е на подготовка в Испания от няколко дни. Общо 24 са претендентите за спечелване на състезанието.

Те ще прекосят Гибралтарския проток от испанския регион Тарифа до мароканския бряг на Танжер. Участието му в това плуване в открити води ще се осъществи с подкрепата на Община Бургас и спонсори.

Гибралтарският проток

(на испански: Estrecho de Gibraltar) е важен морски проток свързващ Атлантичесикя океан на запад и Средиземно море на изток и отделящ Пиренйския полуостров (Европа) на север от Африка на юг. Дължината му е 65 км, а ширина - от 14 до 44 километра. Минималната дълбочина на фарватера е 338 м (максимална 1181 м).

Западен вход на протока е линията, свързваща носовете Трафалгар на север и Еспартел на юг, а източния вход е огреничен от линията между носовете Европа на север и Алмина на юг.

По бреговете на протока се извисяват масивите на Гибралтарската скала на север и Муса на юг, които в древността са се наричали Херкулесовите стълбове. Повърхностното течение е в посока от запад на изток, а дълбочинното - обратно. Чрез повърхностното течение годишно в Средиземно море постъпват 55 198 km³ вода от Атлантическия океан със средна температура 17°С и соленост над 36‰. Чрез дълбочинното течение обратно в Атлантическия океан постъпват около 51 886 km³ средиземноморска вода с температура 13,5°С и соленост от 38‰.

Благодарение на удобното си географско положение Гибралтарския проток има голямо икономическо и стратегическо значение и се намира под контрола на английската корона. На северния бряг са разположени испанските пристанища Ла Линеа и Алхесирас, а на южния - испанското пристанище Сеута и мароканското Танжер.

Гибралтар е задморска територия на Великобритания, разположена на голяма скала (peñón), която владее протока между Атлантическия океан и Средиземно море. На скалата е разположен град, който е финансов и туристически център, военноморска база на Великобритания, въздушно укрепление. Скалата е стратегическо място от главно значение, имайки предвид, че това е единствената точка, която обединява Средиземно море и Атлантика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във