Банкеръ Weekly

Общество и политика

Българин ще отговаря за кохезионната политика

Андрей Новаков

Българският евродепутат Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) бе избран за главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 година. Това се случи по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург на 19 април.

Очакваната стойност на регламента, обект на преговорите, ще надхвърли 300 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027-а. Новаков ще бъде отговорен за законодателното предложение на Европейската комисия, както и за промените в правилата, засягащи  бюджетите на държавите членки, функционирането, допустимите бенефициенти и условията за финансиране на проекти в ЕС. В процеса по изготвяне и приемане на регламента за еврофондовете българският евродепутат ще  работи заедно с германската си колежка Констанце Крел.

Предвидено е Европейската комисия да изпрати проекта на регламент до Европарламента в края на май, а преговорният процес да трае най-малко една година. Новите изисквания ще влязат в сила на 1 януари 2021-а и ще се прилагат за всички държави членки, региони и общини - бенефициенти на евросредства.

Андрей Новаков е сред активистите в ЕП за премахване на двойните стандарти при храните в Източна и Западна Европа. Той подкрепи създаването на  нов общоевропейски орган, който да следи дали се спазват единни стандарти за качество на територията на общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във