Банкеръ Daily

Общество и политика

Българин от Чикаго получи най-високата награда на Външно министерство

От името на външния министър Екатерина Захариева генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев награди българския предприемач и филантроп в САЩ Шефкет Чападжиев с почетен знак „Златната лаврова клонка“ - най-високото отличие на Министерството на външните работи.

Наградата му бе присъдена за цялостната му родолюбива дейност, оказваната подкрепа на българските граждани в района на Чикаго, както и за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност и по повод неговия 80-годишен юбилей.

Шефкет Чападжиев е виден предприемач, филантроп и благодетел на българската общност в района на Чикаго. Роден е на 24 април 1939 г. в Мадан. Напуска нелегално България през 1963 г. Година по-късно пристига в САЩ и се установява в Чикаго, където живее и до днес. През годините Чападжиев се утвърждава като един от стожерите на българската общност в САЩ. Той е сред дарителите на две от българските църкви в града – „Света София“ и „Свети Иван Рилски Чудотворец“. В средата на 90-те години на ХХ в. открива със свои средства първия български културен и информационен център в Чикаго. Финансира също създаването на първия български вестник в града – вестник „България“.

Награждаването на Шефкет Чападжиев се състоя в Генералното консулство на България в Чикаго. На събитието, на което бяха представени и по-важните моменти от живота на българската общност в града и Генералното консулство за 2019 г., присъстваха множество представители на българската общност в града, сред които директори и учители от българските училища, ръководители на обществено-културни и религиозни организации, обществени дейци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във