Банкеръ Daily

Общество и политика

България заслужава по-голяма роля в региона и НАТО, смята американски генерал

По-голяма роля за България в региона и НАТО и нуждата САЩ да обърнат повече внимание в Югоизточна Европа препоръча американският генералот резерва Джоузеф Ралстън. Като върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа през 2003 година той наблюдава приемането на България в НАТО. Днес Ралстън получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Г.С. Раковски“.

Б"ългария ще има по-голяма роля в региона. Купуването от Турция на руски ракетни системи и американската забрана към турските пилоти до тренировъчните им програми, са само два от примерите за новите отношения. От десетилетия Турция е била силен съюзник на НАТО в операциите. Тези решения на президента Ердоган обаче обтягат отношенията на САЩ с Турция. Затова виждам увеличаващото се стратегическо значение на България като член на НАТО и партньор със САЩ. Много ще бъде искано то страната ви в следващите години. Сигурен съм, че България ще се справи с това предизвикателство“, каза Ралстън пред БНР. 

Генералът би препоръчал американската администрация да обърне внимание на Югоизточна Европа. София е един от районите, който изпитва най- сериозни заплахи след Руската намеса в Грузия и анексирането на Крим.

„Целта на президента Путин е ясна – отслабване на трансатлантическата връзка между САЩ и НАТО. Като бивш пилот, аз съм особено доволен, че България избра Ф-16 за модернизацията на Военновъздушните си сили. Изборът би дал възможност на въоръжените ви сили да опазят българската територия, ще увеличи оперативността ви със силите на други държани като Словакия, Румъния, Гърция. И значително ще усили колективните възможности на Алианса да възпират Русия. Модернизацията на всеки член е важна“, смята Джоузеф Ралстън и припомни, че САЩ са инвестирали в Европа 16,5 милиарда долара допълнително за европейски инициативи за спиране на руските действия. А 5,9 милиарда долара се планират за 2020 година. "Това включва допълнителни въоръжени сили, екипировка, обучение, инфраструктура. България е включена", каза Джоузеф Ралстън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във