Банкеръ Daily

Общество и политика

България замита 2/3 от препоръките на ОЛАФ по открити злоупотреби

За четири години Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) е издала 12 препоръки по засечени злоупотреби в България, но властите ни са взели отношение по едва четири. Тоест две трети от препоръките са останали в някое чекмедже. Още по-неприятното е, че от тези 4 препоръки само по една е повдигнато обвинение. 

Според доклада за дейността на ОЛАФ за 2020 г. България е на второ място в Европейския съюз по брой на случаите, разгледани и приключени от Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС. Броят на започналите разследвания за злоупотреби у нас е 8, колкото са и в Унгария и Румъния. Най-много случаи са били разследвани в Италия.

У нас 7 от всички 8 случая са приключили с изписани препоръки от страна на ОЛАФ. За 4 годишния период най-много повдигнати обвинения има в Италия - 10, от общо 29 препоръки, направени след разследвания на ОЛАФ.

Последният случай на ОЛАФ в България е свързан с изхарчените 15.8 млн. лв. евросредства за ремонта на Ларгото в София. Европейската служба установява, че финансовият ефект върху бюджета на ЕС в следствие на потенциалните злоупотреби е 4 320 807. 77 евро (без ДДС).

"Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията - ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4.5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет", заяви министърът на културата Велислав Минеков.

Преди това ОЛАФ се произнесе и по случай с покупката на джипове за МВР.  Европейската служба поиска България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на Европейския съюз (ЕС) заради засечени сериозни нарушения в обществена поръчка. 

Освен за връщане на пари, ОЛАФ настоя за образуване на разследване по случая в България. Вместо това, Специализираната прокуратура обяви, че е присъединила материалите, пратени от европейската служба, към вече образувано досъдебно производство за търговия с влияние. Впоследствие се разбра, че става въпрос за делото, по което през миналата година обвинения получиха президентският секретар Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във