Банкеръ Daily

Румен Радев:

България все още е бяло петно на картата на китайските инвестиции

България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните политически отношения, което да внесе импулс и да разкрие нови перспективи пред партньорството в икономиката, инвестициите и други сфери от взаимен интерес. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян, които проведоха среща днес в град Далиен. С тази среща започна и държавното посещение на българския президент в Китайската народна република от 1 до 5 юли по покана на председателя Си Цзинпин.

Президентът Румен Радев представи пред премиера на Китай Ли Къцян насоки на развитие на българо-китайските отношения в девет области. Транспортната инфраструктура, финансите, иновациите и енергетиката са сред сферите със значителен потенциал за сътрудничество между София и Пекин. Радев и Къцян разговаряха в Далиен, където утре се открива Световният икономически форум, известен като „Летния Давос“. 

Възможностите за привличане на повече китайски инвестиции в България е акцент в посещението на президента Румен Радев в Китай: "България все още е бяло петно на картата на китайските инвестиции и това трябва да се промени решително. Имаме ясно изградени подходи как да постигнем тези цели. Първият и най-важен – това е да издигнем на ново ниво политическите отношения между България и Китай". България предлага на Китай основни насоки за развитие на двустранните отношения. 

Румен Радев открои три важни проекта: "Изграждане на редовна авиолиния Пекин – София, която е неотменимо условие за интензифициране на нашите отношения. На второ място, това е разкриване на клон на китайска банка в България, за да имаме облекчение на инвестиционния и на финансовия търговски обмен. И трето – изграждане в София на Българо-китайски център за научни изследвания и иновации".

Румен Радев и Ли Къцян разговаряха преди години в София при посещението на китайския премиер у нас. Тогава двамата обсъдиха идеята за създаване на Изследователски център в София, който да подпомогне съвместни проекти с Китай, а Радев отбеляза отличните политически отношения между двете страни. 

„Прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на многократно по-голяма китайско инвестиционно присъствие. Затова и ние желаем да наваксаме пропуснатото до момента“, посочи президентът.

В отговор на въпрос той потвърди, че проектът за АЕЦ "Белене" е бил сред обсъдените теми. "Китайската страна има пълната готовност, в момента проучва всички условия за участие в конкурса, извършван от българското правителство, имат капацитет, имат опит, надявам се да се включат. Колкото повече участници в този конкурс, толкова по-изгодни за България условия, надявам се", каза Радев.

Той коментира, че като проблем на страната ни остава липсата на достатъчно проектна готовност. "Да, имаме геостратегическо положение, неотменима част сме от инициативата "Един пояс, един път", от формата "17 плюс едно", през България трябва да минат важни транспортни коридори, но ние трябва да подготвим много добре нашите проекти. Така че, когато се идва тук, независимо дали на ниво президент или правителство и министри, да има подготвени изрядни проекти, с пълни разчети така, както правят други държави", отбеляза Румен Радев. Той добави, че досега нямаме реализирани крупни китайски инвестиции в България, както и транспортни проекти.

Утре Радев ще участва в церемонията по откриване на световния икономически форум в Далиен, известен като Летния Давос. Държавният глава ще направи изказване в рамките на сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във