Банкеръ Daily

Общество и политика

България води разговори с Италия за многонационалната бойна група

Адмирал Емил Ефтимов

България води разговори Италия да поеме ролята на рамкова държава по създаването на многонационалната бойна група, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако те се съгласят, ще бъдат дислоцирани на полигона Ново село.

Адмирал Ефтимов и председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер наблюдаваха демонстрации на способности на многонационалната бойна група на полигона Ново село. В учението участва и рота „Страйкър“ на американската армия.

До месец ще стане ясно дали ще има италианска група, каза адмирал Ефтимов и допълни, че първи се очаква да пристигнат британски военни. 

"Италианският контингент ще бъде настанен тук и ще продължим подготовката по асемблирането на тази група. Към тази група ще има придадено и българско формирование. Ще продължи и подготовката и на тази бойна група, която направихме и както казах, нивото ни е да имаме многонационална бригада под българско командване на наша територия", каза началникът на отбраната..  

Адмирал Евтимов коментира възможностите за отдаване на техническа помощ за защитни цели на Украйна, ако парламентът даде мандат на правителството да направи това.  

"Ако се вземе политическо решение, ще бъде изпълнено така, без да се нарушава боеготовността на българската армия", каза той. 

Адмирал Роб Бауер коментира, че отпускането на каквато и да помощ за Украйна е суверенно решение на всяка страна.

"Украйна е пределно ясна в това, което иска и помощта е не само военна. Така че много важна е комплексната помощ, която й се осигурява от всички съюзници, както и държавите извън Алианса, тъй като голяма общност от държави осигурява помощ на Украйна", посочи той.  

Адмирал Бауер коментира още, че не знае дали Мариупол е паднал, но ако Русия навлезе в територия на държава от НАТО, това ще е прекрачване на червената линия и Алиансът ще трябва да реагира. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във