Банкеръ Daily

Общество и политика

България вече е партньор на европейските страни в квантовите технологии

Квантовите технологии и изчисления трябва да са сред приоритетите за интегриране на европейските научни изследвания и иновации. Обединяването на иновативните таланти и ключови заинтересовани страни в тези области може да вдъхнови много млади хора в Европа да започнат кариера в науката. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на официалната церемония за подписването на Декларацията за сътрудничество за интегрирана сигурна квантова комуникационна инфраструктура на Европейския съюз. Декларацията бе подписана и от Румъния и Австрия. В церемонията участва и Тиери Бретон, който е европейския комисар по вътрешния пазар.

По думите на Ангелиева декларацията ще бъде двигател за нови партньорства в Европа отвъд добре познатите региони и граници и ще въздейства върху света и бъдещия просперитет и сигурност на обществата.

Заместник-министърът на образованието и науката припомни, че България вече е инвестирала значителни средства в тази сфера чрез финансирането на изграждането на Център за компетентност - КВАЗАР в размер на 13 500 000 лева. Тя допълни, че участието в рамките на декларацията ще даде повече възможности на българските учени да участват в проекти по следващата рамкова програма „Хоризонт Европа“, „Цифрова Европа“ и други.

През следващите десет години всички страни членки, които са подписали Декларацията ще правят своите проучвания, чрез квантови технологии съвместно с Европейската комисия и Европейската космическа агенция. Очаква се изпълнението на поставените цели да има положително въздействие върху научния и технологичен капацитет на ЕС както в киберсигурността и квантовите технологии, така и върху индустриалната конкурентоспособност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във