Банкеръ Daily

Общество и политика

България трябва да има специализиран отряд по културно наследство

„Позволяваме неща според силата на деня… В България трябва да има специализиран отряд по културно наследство“. Това каза пред БНР проф. Велислав Минеков, скулптор и преподавател в Художествената академия.

„В България освен да се легализира по някакъв начин иманярството в една по-особена форма, трябва да се създаде и специализиран полицейски състав, който да наблюдава какво става в тази област. Голяма част от полицаите сега са неподготвени, други са боязливи. Трябва да има специализиран отряд по културно наследство, както е в Италия, за да бъдат хората подготвени, да знаят какво е ценност“, допълни проф. Минеков. Според него е нелогично, след като Васил Божков има седем обвинения, нито едно от които за неговата колекция, точно тя да влиза в обсега на проверяващите.

„Защото е богат и не могат да му вземат парите, които отдавна са в чужбина ли? Какъв е този странен акт? Колекцията му беше призната от държавата през няколко правителства. За съжаление законът беше променян в удобство на подобен тип колекционери. Това е напълно легална колекция. Тук обаче никой не посмя да зададе въпрос - откъде са тези предмети“, посочи Велислав Минеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във