Банкеръ Daily

Иван Гешев:

България трябва да е правова държава, а не Древния Рим

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа богоизбрани“. Това казва главният прокурор Иван Гешев в първото си интервю от година - пред сайта на в. „24 часа".

На въпрос как ще коментира призива на  съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и негови съпартийци да подаде оставка, Гешев коментира, че щом му искат оставката, значи си върши работа.

„Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер и да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал“, заявява Гешев.

"Смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал. Щеше да е притеснително, ако политиците ме хвалеха, а не ми искаха оставката'', смята Иван Гешев. 

"Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени "за" или "против" една институция или "за" или "против" отделна личност. За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга се лансират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи", коментира още главният прокурор. 

Обвинител номер едно призова политиците да работят в интерес на гражданите, а не да участват в междуинституционални войни и лични вендети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във