Банкеръ Daily

Общество и политика

България съветва Северна Македония за модернизиране на образованието

България предава опита си в модернизиране на образованието на  Северна Македония. Образователният министър Красимир Вълчев се срещна с кметовете на  Битоля и Охрид - Наташа Петровска и Константин Георгиевски, преподаватели в университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, учители и представители на местната общественост. Те се интересуваха от опита на България в използването на предприсъединителните фондове и от постигането на успех при преговорите за членство в Европейския съюз, както и от промените в образователната система в България, настъпили след приемането в ЕС.

Вълчев обясни, че модернизирането на образованието започва чрез инвестиция в нови методи на преподаване, обмяна на добри практики, програми за мобилност, подобряване на материална база с помощта на европейско финансиране. Той сподели, че ролята на общините като активни партньори на Министерството на образованието е допринесла за постигането на по-качествено образование. Министърът акцентира върху това, че бъдещото развитие на образованието ще е все по-зависимо от обмена на добри практики на национално, регионално и европейско ниво. Друго постижение е създадената платформа за взаимодействие между училищата в България, насочена към споделяне на иновативни практики.

"Университетите би трябвало да си взаимодействат, за да са конкурентоспособни", подчерта българският министър и представи също така и Рейтингова система на висшите училища в България, която се нарежда сред най-добрите в света според международни оценки. Системата от една страна помага на студентите да направят своя избор, а от друга – на държавата при финансирането на онези училища, които предоставят качествено образование и обучението им спомага за успешна реализация на пазара на труда. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във