Банкеръ Daily

Общество и политика

България стои на ниво 4,6% по показател смъртност от Covid-19, посочи акад. Ангел Гълъбов

"Най-сигурният показател е броят на смъртните случаи, защото те се регистрират. Този показател е железен. България стои на 4,6% по този показател и това е добър показател за страната. В Италия достигаха до 10%". Това каза пред БНР акад. Ангел Гълъбов, лекар вирусолог. Според него това се дължи на някаква генетична особеност на българите.

Акад. Гълъбов посочи, че коронавирусната инфекция е изключително коварно заболяване и уточни, че макар при грипни епидемии да загиват 2000 души от пневмонии, има възможност за противогрипна имунизация. Той беше категоричен, че не може да се предскаже как ще се развие епидемията от Covid-19 и изтъкна, че единственото доказано надеждно средство е карантината.

Според академика може би ще се наложи карантинните мерки да се затегнат, за да може да е благоприятно развитието, но акцентира: "Много неблагоприятнен факт е непрестанният поток от завръщащи се българи от чужбина". Той предположи, че те имат проблем със здравните застраховки в страните, от които се завръщат.

Акад. Ангел Гълъбов коментира, че при сегашното положение мерките трудно ще бъдат разхлабени. По думите му ще има вълни на засилване и отслабване на вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във