Банкеръ Daily

Общество и политика

България става евроцентър за обучение на спасители и парамедици

България става европейски център за обучаване на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи. Парламентът одобри и идеята да бъде изградено и модерно учебно заведение за обучение на парамедици. 

Още на първо четене депутатите приеха промените в Закона за българския червен кръст, чрез които се даде безвъзмездно право на строеж в полза на Червения кръст върху имоти публична или частна държавна собственост.  Той ще бъде реализиран между Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заедно с правителството на България.

Капацитетът на центъра ще бъде до 1200 души. Също така ще бъде създаден и регионален клас за бедствена готовност. 

"Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на БЧК, а и не само, изобщо на цялата ни държава. В България ще се обучават кадри от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават диплома и всички ще се обучават на територията на нашата държава. За целта обаче има два важни фактора. Първият е финансирането на този проект, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център", посочи по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта.

От опозицията също подкрепиха идеята, но настояват за прецизиране някои текстове. 

"Още в комисията заявихме, че парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене този закон, тъй като дълбоко уважаваме дейността на БЧК и неговите функции на територията на страната, както и участието му в международни акции, в подкрепа на гражданите от целия свят", каза проф. Георги Михайлов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във