Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще участва в дискусия за стратегическа автономност на ЕС

България отчита като навременна дискусията за осигуряване на устойчивост и отворена стратегическа автономност на ЕС.

България отчита като навременна дискусията за осигуряване на устойчивост и отворена стратегическа автономност на ЕС. Изграждането на стратегическа рамка и дългосрочен подход биха допринесли за изработването на визия за бъдещето на ЕС, която да бъде способна да отговори на онези предизвикателства, пред които се очаква да се изправят следващите поколения. Това се казва в позицията на България за участие в неформалното заседание на Съвета „Общи въпроси”/Министри на бъдещето, което ще се проведе на 17 май  в Коимбра, Португалия.

В рамките на срещата министрите ще обменят мнения по редица важни аспекти, свързани с изграждането на стратегията - основни съществуващи и бъдещи глобални тенденции и несигурности, очертаване на сфери, в които ЕС трябва да се развива като глобален лидер, установяване на основните зависимости и слабости за ЕС, както и областите, в които Съюзът следва да развие стратегически капацитет.

Ще бъде разгледана и темата „Най-отдалечените региони - лаборатории на бъдещето” на основата на презентация на Португалското председателство на Съвета на ЕС. Фокус на дебата ще бъдат специфичните за тези региони предизвикателства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във