Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще признава бързите тестове на 16 производители

Бързи тестове на 16 производители ще се признават у нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той уточни, че списъкът е изготвен от Европейския съюз и се очаква днес да бъде публикуван. "Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове. Именно това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR тест или сертификат за приключена ваксинация", поясни доц. Кунчев. 

По думите му с тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, България ще стане сигурна дестинация.

"Не планираме задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа, по-скоро да се направи в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например. Изпратил съм такова писмо до министър на труда и социалната политика", обясни главният държавен здравен инспектор. 

У нас средната заболеваемост е 350 и вървим надолу. "Трябва да запазим тази тенденция и затова молбата ми е по празниците хората да спазват мерките и да не прекаляват никъде. Трябва да търсим баланса - да сме конкурентоспособни и да не поемаме рискове да внасяме всякакви щамове", добави доц. Кунчев. Относно новия индийски щам той заяви, че засега е малка вероятността да е у нас. 

Главният държавен здравен инспектор обясни, че се подготвя заповед, в която да бъдат записани три условия за влизане в страната ни. "Това са сертификат за имунизация с минали 14 дни от завършването й, документ за прекарана инфекция и отрицателен PCR или антигенен тест. Това са трите правила, които осигуряват достъп до страната. Вероятно тези правила ще влязат в сила от днес, ако успеем да издадем заповедта. Ще се опитаме днес това да стане факт. Имаме и протокол от миналата година за зимния туристически сезон, сега ще изготвим отново", каза още той. 

Кунчев коментира и решението да се използва ваксината на "Янсен" у нас. "Един случай със странични ефекти на 1 милион е регистриран при ваксината и това е причината тя да се разреши за използване у нас без ограничения", обясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във