Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще прилага ваксината на "Янсен" без ограничения

България ще прилага ваксината на "Янсен" без ограничения. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб.

"Изчаквахме решението на Агенцията по храните и лекарства на САЩ във връзка с използването на ваксината на "Янсен" и то е положително. Междувременно, още 7 европейски страни взеха своето решение и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение", уточни Кунчев.

"Очакваме още една доставка от 14 000 дози и заедно със сега съществуващите ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването по всички възможни канали", допълни главният държавен здравен инспектор.

Обсъжда се идеята препаратът на "Янсен" да се използва за ваксиниране на заетите в туристическия сектор, както и сред ромското население. "Смятаме да насочим част от количеството към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените дотук 80 000 души и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме това предимство, че тази ваксина е еднодозова и веднага след поставянето ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора, работещи в тази индустрия, са вече защитени“, поясни Кунчев.

Той потвърди, че ще бъдат отворени отново "зелените коридори" за ваксинация. Не пожела да прогнозира обаче какво ще е желанието за ваксинация около празниците.

"Вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването списък на тези, които ще работят в празничните дни. Това са 26 имунизационни пункта. В София са четири – в Александровска болница, Военномедицинска академия, "Пирогов" и Окръжна болница", обяви доц. Ангел Кунчев.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В понеделник у нас пристигнаха 138 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и 144 00 дози от препарата на "АстраЗенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини се очаква в сряда, 28 април, от производителя "Джонсън и Джонсън" – 12 000 дози.

На фона на голямото количество ваксини, пристигащи у нас, се наблюдава спад в интереса към ковид имунизацията у нас. Докато през зимата личните лекари се редяха на опашка за по няколко дози от наличните ваксини и се оплакваха, че не са включени активно във ваксинационния процес, то сега джипитата са принудени да ваксинират и пациенти на свои колеги, за да могат да употребят получените дози от препаратите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във