Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще приеме до 70 афганистански бежанци

Служебният премиер Стефан Янев.

Министерският съвет взе решение за оказване на подкрепа и даване на убежище на до 70 афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул и заедно с българските контингенти на терен. Това каза служебният премиер Стефан Янев след редовното заседание на Министерския съвет.

"България ще даде убежище и на семействата на тези афганистански граждани. Това е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността. Ситуацията е много динамична и самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще е предизвикателство, но със създадената организация се надявам да постигнем успех", обясни Янев. 

Лидерите на страните от групата на седемте най-богати държави, известна като Г-7, заявиха след края на виртуалната си среща във вторник вечерта, че трябва да се осигури безпроблемно изтегляне на афганистанците от летището в Кабул и страната не трябва да се превръща в "сигурно убежище" за терористичните организации в светлината на превземането на страната от талибаните.

Групата повтори и предишни изявления на президента на САЩ Джо Байдън, че всяко афганистанско правителство трябва да гарантира спазването на международното право, особено що се отнася до правата на човека, и призова всички страни в Афганистан да създадат "добросъвестно" приобщаващо и представително правителство.

В началото на седмицата словенският премиер Янез Янша, чиято страна е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, отбеляза в Туитър, че между страните-членки липсва не само консенсус, но даже няма болшинство "за" прием на афганистански бежанци. 

Според Янша всяка държава сама трябва да реши иска или не нова вълна от емигранти.

Ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли публично влезе в разгорещена дискусия с премиера на Словения, като се застъпи за предоставяне на статут на бежанец в ЕС на максималния брой прозападни афганистанци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във