Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще постигне целта за 70% ваксинирани през 2040 г.

Ваксинирането в Европа трябва да се случи пет пъти по-бързо от сегашното темпо, за да се достигне целта на Европейския съюз от 70% ваксинирани до края на лятото, пише в обширен материал на „Политико“.

В него са посочени данни и изчисления при сегашния темп на ваксиниране кога всяка отделна държава в ЕС ще достигне нужните стойности за колективен имунитет. За България се очаква такъв да бъде постигнат чак през август месец 2040 г. – след 19 години.

Миналата седмица Европейската комисия пожела до края на лятото да бъде ваксинирано 70% от пълнолетното население на страните членки в ЕС. Тази цел в момента на практика е невъзможна. Според изчисленията на „Политико“ темпото трябва да бъде пет пъти по-бързо, за да успеем да постигнем тези резултати до септември.

По-голямата част от ЕС ще достигне тази цел през март 2024 г., като България, традиционно, се намира в дъното на класацията. Ние трябва да увеличим темпото 29 пъти, за да достигнем изискванията на ЕК. В Латвия, например, темпото трябва да се увеличи 17 пъти, в Италия – 10 пъти, а в Унгария – девет пъти.

За момента първенец в ЕС и единствената страна, която може да достигне до желаните 70%, е Малта. Те трябва да увеличат темпото само два пъти, за да достигнат желаното покритие.

Великобритания, която вече не е част от Европейския съюз, върви най-бързо във ваксинациите, като се очаква 83% от населението да бъдат ваксинирани до края на лятото на 2021 г.

Факторите, които определят темпото на ваксиниране, са няколко. От една страна, наличните дози ваксини. В момента всички препарати, които са разрешени на територията на ЕС, се поставят в две дози, като „Политико“ базират изчисленията си и на това.

Съществуват и логистични пречки – осигуряване на ваксини, транспорт, съхранение, които допълнително забавят темпото. От изданието посочват, че тези проблеми могат да бъдат избегнати в следващите месеци, когато повече ваксини бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

В края на януари се очаква препоръка от агенцията за пускане в употреба на третата ваксина – тази на „АстраЗенека“, която е по-евтина и по-лесна за разпространение от тези на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“, съобщава bTV.

Как да се забърза процесът

В същото време председателят на АИКБ Васил Велев сподели, че ако има свободен внос на ваксини, процесът ще се ускори значително. Според него е важно да има възможност хората да избират ваксини и в този процес да се включат и предприятията и работодателите - за бизнесите, където това е по-необходимо

"Ние нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят, но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират. Руски, китайски ваксини. Ако всички, които вършат работа, се регистрират и има свобода за техния внос и прилагане, този процес би могъл да бъде ускорен значително. И по линия на нашите контакти, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни“, коментира Велев пред БНР.

Статистиката ще покаже, че заболеваемостта през 2020 г. е била по-малка от тази през 2019 година, посочи още Васил Велев. Това по думите му означава, че бизнесът е успял да създаде подходящите условия, добра хигиена и да реорганизира работния процес, така че хората в индустрията да работят.

„Затова за нас е странно, че в бюджетната сфера, където се очаква хората също да работят, те  нито искат да работят присъствено, нито искат да се ваксинират. Трябва да изберат едно от двете“, обобщи председателят на АИКБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във