Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще поръча още над 3 млн. дози РНК-ваксини срещу COVID-19

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК-ваксини срещу коронавируса. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание.

"Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и AstraZeneca, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 460 000 дози от ваксината на Moderna", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Оказва се, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. Steering Board, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Pfizer/BioNTech.

Според здравният министър с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се имунизитар и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет. 

Днес премиерът Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.  

През февруари се очаква в страната ни да бъдат доставени общо 83 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, а през март количествата ще се увеличат и ще получим около 104 хиляди дози.

Доставки ще има и на ваксината срещу COVID-19 на производителя Moderna. 

Стратегическата консултативна група от експерти (SAGE) на Световната здравна организация (СЗО) препоръча ваксината срещу CОVID-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, за употреба при всички възрастни, включително тези над 65-годишна възраст.

Коментирайки резултатите от справочния документ на SAGE за ваксината, председателят на групата Алехандро Кравиото каза пред журналисти, "че това означава, че хората на възраст над 65 години би трябва да бъдат ваксинирани с препарата на AstraZeneca", съобщава Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във