Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще помогне с ваксини на Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани

Здравните министри на България и Северна Македония.

Министерският съвет прие протоколно решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

След обезпечаване на нуждите на България от ваксини срещу коронавируса, страната е готова да осигури ваксини и за Северна Македония и останалите държави от Западните Балкани и Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова, Украйна). Това ще стане при спазване на процедурите и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че целта на решението е постигане на солидарност в условията за излизане от пандемичната криза. Колегата му от Република Северна Македония Венко Фелипче каза, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. “Изключително важно е да имаме достъп до ваксини. Трябва да си помагаме и да бъдем добри приятели. Изказвам голяма благодарност от името на цялото правителството на Република Северна Македония”, обясни Фелипче.

След заседанието на кабинета двамата министри подписаха Писмо за намерение между здравните министерства на България и Република Северна Македония. Страните постигнаха съгласие, че в сложната към момента епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава, поради което и двете страни посочиха, че при възможност и последващо сключване на международни договорености, ще положат усилия за сътрудничество и координация и в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за гражданите на Република Северна Македония.

 

..

Facebook logo
Бъдете с нас и във