Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще помага на Северна Македония за ЕС, но при редица условия

"Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония за Европейския съюз, но няма как да стане за сметка на българския национален интерес. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна.

Каракачанов подчерта, че никой не е притискал правителството, и добави, че тенденциозно в някои медии се появява информацията, че България отстъпва в позицията си. "Без да се преодолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция освен тази, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Македония“, каза той и добави, че при разговорите с представителите на Северна Македония не се е стигнало до никакво решение.

"Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне на работата на Историческата комисия. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, посочи още вицепремиерът.

Според него може би управляващата коалиция в Скопие смята, че след като един път България е отворила вратата за НАТО ще може да бъде притисната или под разни други политически конюнктурни съображения да се съгласи да отмени своята рамкова позиция от миналата година и декларацията на парламента.

"От наша страна многократно е обяснявано, че българското правителство няма никакво намерение и не може да прескочи решение на българския парламент, тъй като България е парламентарна република. За нас въпросът остава открит. Последните разговори бяха във вторник. Те продължиха доста дълго време. Те продължиха доста дълго време до късния след обяд с малки прекъсвания. На следващия ден в сряда имаше онлайн конференция, на която присъствахме аз и г-жа Захариева като вицепремиери, на която ние не стигнахме до никакво ново решение. То основно поради нежеланието на колегите от Скопие да приемат много ясно заложените в българската рамкова позиция постановки", обясни още Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във