Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще помага на Косово за ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази подкрепата на България за усилията, които Косово полага за интегриране в Европейския съюз, при разговора си с председателя на парламента на Косово Кадри Весели, който е на посещение в София.

България ще продължи да подкрепя и подпомага усилията на всички страни от региона на Западните Балкани, които желаят да станат част от ЕС, е заявила Цвета Караянчева. Тя е припомнила, че тази тема беше сред основните акценти по време на първото за България председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Ние сме готови да окажем помощ на страните от региона, защото знаем колко е труден процесът на интеграция и колко е важно да можеш да разчиташ на приятелска подкрепа, е подчертала председателят на Народното събрание.

Кадри Весели изразил благодарност към България за подкрепата, която оказва на Косово, и е посочил, че страната ни е успяла да привлече вниманието към темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Членството в ЕС е стратегически приоритет за Косово, знаем, че изпълнението на тази цел е свързано с редица предизвикателства, но сме готови да предприемем необходимите действия, е добавил той. Благодарим на България за оказаната подкрепа и се надяваме тя да продължи да ни подпомага и занапред, е подчертал Кадри Весели.

Сред обсъдените теми са били възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между парламентаристите от двете страни. Особена роля в него трябва да имат народните представители от групите за приятелство в двете законодателни институции, които могат да способстват за развитието и разширяването на сътрудничеството в различни области, е подчертала Цвета Караянчева.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във