Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще поиска от ЕС средства за оборудване на граничарите

България ще поиска от Европейския съюз средства за оборудването на нашите граничари. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за извънредното заседание на Съвета на ЕС, посветено на обстановката по гръцко-турската граница.

Министърът засега не уточни сумата, която ще бъде необходима на нашата страна, но посочи, че дирекциите в МВР са подготвили разчети за своите нужди. Маринов добави, че засега не се налага изпращането на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас. По неговите думи България е готова да изпрати втори свой кораб в помощ на гръцките гранични патрули.

Ресорният министър отбеляза, че у нас няма криза, каквато се наблюдава в Гърция, но не изключи възможността това да се промени. "Където е кризата в момента, се събират трите граници - на България, Гърция и Турция. Това се случва на 30-40 километра от нашата граница, ние сме в пълна готовност. Трябва да се подготвим, когато няма криза", заяви министърът. Той определи обстановката по българо-турската граница като нормална и без съществени промени в последните месеци. И допълни, че има единични опити за незаконно преминаване на браздата. Маринов окачестви днешната извънредна среща на своите колеги от ЕС като изключително наложителна. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във