Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще пита Брюксел дали да купи руски ваксини

Депутатите отхвърлиха с 65 гласа "за", 9 "против" и 79 "въздържал се" предложението на БСП за възлагане на Министерския съвет за осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V".

Народното събрание възложи на Министерския съвет да проведе консултации с Европейската комисия, за да проучи  възможностите за покупка на ваксини срещу COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство.

Решението бе взето с 96 гласа "за", без "против" и „въздържали се“. От БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Депутатите отхвърлиха с 65 гласа "за", 9 "против" и 79 "въздържал се" предложението на БСП за възлагане на Министерския съвет за осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V". След това народните представители от левицата напуснаха пленарната зала. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова парламента да приеме предложението на БСП да възложи на правителството да предприеме всички действия за осигуряването в България на руската ваксина „Спутник V”. Това тя направи в изказване от парламентарната трибуна преди гласуването на предложението, което управляващото мнозинство впоследствие отхвърлиха.

"Правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план. То плати 13 млн. ваксини за половин милиард лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които приоритетно трябва да бъдат ваксинирани. И правителството  отмени този план. Правителството определиха „зелени коридори“, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план – те ги направиха, чакат с хладилните чанти на опашките, но ваксини няма. И лекарите се връщат обратно, и пациентите", обясни тя. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отговори, че не е редно да се говори за лобизъм от страна на левицата, защото има депутати от БСП, които са женени за руски граждани и гражданки.

Според ГЕРБ обаче БСП прави предизборна кампания от въпроса с ваксините ."Откриването на предизборната кампания на БСП в парламента ще покаже на българските граждани, че формално демонстрират загриженост, а реално лобират за една ваксина", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във