Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще окаже на Северна Македония силна подкрепа за ЕС

България досега винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Северна Македония, отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Скопие с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. 

Българският премиер посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г. В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история, добави Борисов. Българският премиер и президентът на Северна Македония се обединиха около разбирането, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията. 

 Борисов изтъкна значението на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който беше подписан през август 2017 г. в Скопие. Според българския министър-председател практическата работа, която следва от този документ може да донесе много позитивни резултати за двустранните ни отношения. Той даде пример с предстоящото по-късно днес откриване на възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев. Важно е това да не остане изолиран случай, а да е само стъпка в посока на изграждане на общо бъдеще на основата на общото ни минало, каза още премиерът Борисов.

Бойко Борисов и президентът на Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във