Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представи пред европейските лидери позицията на страната ни по въпроса с решаването на мигрантската криза. Това обяви той пред журналисти преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Борисов припомни, че България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни. Премиерът ще апелира споразумението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и ЕС да изплати останалата част от договорените средства. „Всички лидери са категорични, че българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно. Положихме огромни усилия да бъдат решени проблемите с миграцията. Всички дават за пример добре охраняваната българска граница с Турция и казват, че се справяме прекрасно“, каза още премиерът Борисов.

Борисов обяви, че утре ще запознае лидерите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за „чакалнята“ на еврозоната и критериите, които страната ни изпълнява.

„Не се меся в работата на независими организации. Нямаме отношение към КЕВР. Ако не харесват Иван Иванов да търсим друго решение тогава“. Това коментира министър-председателят по повод исканата от БСП оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във