Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще настоява християнските символи в “Света София” да се запазят

Ще направим всичко възможно да се съхранят християнските символи и превръщането в джамия да не доведе до заличаването им. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева пред депутати за храмът “Света София” в Истанбул, който ще бъде превърнат в джамия. В последните дни стана ясно, че фреските, мозайките и иконите в храма ще бъдат покривани със завеси по време на мюсюлманските богослужения.

"Храмът има универсална стойност, но решението е взето", каза Захариева.

Сградата служи като главна византийска катедрала до османското завладяване на Константинопол през 1453 г. и след това като джамия до 1934 г., когато става музей и символ на светския порядък в съвременната турска република. След като турски съд анулира на 10 юли решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сградата, датираща от шести век, скоро ще бъде отворена отново като джамия.

На 22 юли Светият Синод излезе със становище по повод промяната на статута на древния християнски храм "Света София" в Истанбул. В него се казва, че Българската патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията в Турция за промяна на статута.

"Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма "Света София" като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО", се казва в позицията.

По-рано руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха храмът "Света София" в Истанбул, който предстои да бъде отворен отново като джамия в петък, да служи като "символ на мира и разбирателството". 

Русия официално декларира, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но водещи политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението.

Заплахата за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация и следователно за нашите свещеници и история, заяви патриарх Кирил, глава на Руската православна църква по-рано този месец.

САЩ, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха тревога от превръщането на "Света София" в джамия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във