Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

България ще може да използва средства от инвестиционния план за 315 млрд. евро на ЕС

България ще може да използва средства от инвестиционния план за Европа, който беше одобрен през тази седмица от Европейската комисия и е на стойност от 315 млрд. евро. Това съобщи заместник-председателят на Комисията и български еврокомисар Кристалина Георгиева след среща с премиера Бойко Борисов.

"Средствата от този фонд ще имат ролята на гаранция, която да намали риска за инвеститорите и да раздвижи паричния поток в банките", обясни Георгиева. Той ще бъде разделен на две части, като едната ще бъде насочена към големи проекти, а другата - към средните и малки предприятия. "Нужно е да има добре подготвени проекти и да е ясно какво пречи към момента на тяхното реализиране", допълни българският еврокомисар.

„Четирите основни приоритета, които са определени за този фонд - инфраструктура - в Европа, не само в България, в последните години се инвестира малко в инфраструктура, има огромни нужди, дори в страни като Германия. Второ, създаването на дигитален пазар. Ние все още сме много фрагментирани в Европа и не можем да се конкурираме на равна основа да кажем със САЩ. Ако премахнем тази пречка, това ще даде тласък на икономиката и конкурентоспособността на Европа. Трето, в сферата на енергетиката - въпросът за енергийната безопасност стои пред целия ЕС. И инвестиране в иновации. Аз бих казала за България това би било много интересно. Ние в последните доста години инвестираме малко в изследователска работа, а има идеи, има иноватори в България, които могат да се възползват от фонда", коментира още Георгиева.

"Инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава", заяви от своя страна премиерът Борисов. Той допълни, че именно заради това в следващите дни ще разговаря с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, с Доналд Туск и с Мартин Шулц. "Това ще се опитаме да представим пред Европа - че България има парламентарно представени партии, които знаят ,че стабилността е над всичко в този момент", каза Борисов.

Премиерът поздрави Георгиева с вицепрезидентското й място и отбеляза, че работата й е била добре оценена не само в България, но и в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във