Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще купи още 17 280 флакона ремдесивир

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още флакони от лекарството ремдесивир, което се използва за лечението на коронавирус. Към момента са налични около 2000 флакона.

"В името на здравето и живота на пациентите днес взехме още едно важно решение – с осигурените от правителството 14 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона ремдесивир, който в комбинация с други медикаменти, спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19. Всеки ден предприемаме необходимите действия, за да може нашите лекари да разполагат с всички лекарства, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус", заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Правителството отпусна и 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на Европейския съюз, за да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества. Ваксинацията ще се извършва безплатно и доброволно.

"Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19", каза Борисов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във