Банкеръ Daily

Петър Москов:

България ще има електронно здравеопазване от догодина

В края на следващата година се очаква здравеопазването да стане напълно електронно, обеща здравният министър Петър Москов пред бТВ. Тогава всеки трябва да има електронно здравно досие, здравна карта, личният му лекар да му предписва рецепта в електронен вид, в болниците да имат достъп до данните за здравния му статус. Министърът не посочи колко ще струва внедряването на електронното здравеопазване, което според него не било скъпо.

Москов уточни, че в края на следващата година вече няма да имаме нужда от направления за преглед при специалист. Така наречените талони, които джипитата дават, ще отпаднат и ще бъдат сменени от електронна здравна карта. Всеки според възраст, здравен статус, наличие на хронични заболявания и други критерии ще разполага с определен брой направления годишно, които да ползва, когато се наложи.

От електронното здравеопазване няма да имат полза само пациентите. По този начин ще се осветли системата на изразходване на публични средства в сектора. Предвижда се и въвеждане на критерии за работата на личните лекари, спрямо които ще им се заплаща, подчерта здравният министър.

Той отхвърли появилите се твърдения, че ще се увеличи отново намалената до 1 лева такса за преглед при личен лекар на пенсионерите. Според него не е редно това да става за сметка на самите лекари, които в момента за известен период са лишени от приходи от пълната такса и чак впоследствие от здравната каса си получават разликата до 2.90 лева.

Още през следващата година започва преструктурирането на болниците, някои от които ще се обединят административно на регионален принцип, обяви още Москов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във