Банкеръ Daily

Теодора Генчовска:

България ще евакуира бесарабски българи от Молдова

Продължаваме да евакуираме все още българи и граждани на Република България, които искат да бъдат евакуирани. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след среща с посланика на България в Украйна Костадин Коджабашев и генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов.

Министър Генчовска подчерта, че до този момент около 1000 български граждани са евакуирани от страната от началото на военния конфликт, които са почти 100% от постоянно и временно пребиваващите там. 

Освен това България ще евакуира 40 бесарабски българи от Молдова с правителствения самолет, предаде Нова телевизия. 

Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да бъдат превозени до България. Очаква се това да се случи утре с българския правителствен самолет. Министърът на външните работи Теодора Генчовска заминава утре за Кишинев, за да разговарят с правителството. На връщане ще вземат бесарабските българи, които са изявили желание.

България продължава да работи за безопасното извеждане на етнически българи от Украйна, потвърди министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя благодари на посланика ни в Киев и на генералния ни консул в Одеса за добрата организация при евакуацията на наши сънародници.

"Българските власти трябва да бъдат на място с бесарабските българи. В разговор с нашия посланик в Кишинев той каза, че в Кишинев към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Просто ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на самолета от Кишинев. Създаваме нужната организация. Просто времето е много кратко, но по всяка вероятност, при положение, че ще пътува правителствен самолет, защо да не качим нашите сънародници на самолета?", обясни тя.

До момента финансовите разходи на българското външно министерство за евакуацията на българи от Украйна възлизат на над 170 000 лева.

"Очакваме разходите да продължават да се увеличават, което е нормално предвид ангажиментите, които сме поели с автобусите, както знаете, тези редовни линии, които се опитваме да осигурим", каза Генчовска.

Предстои Министерският съвет да обсъди решението на Русия да включи България в списъка с неприятелски държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във