Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще е топ тема на дебатите в Европарламента следващата седмица

Следващата седмица в Европейския парламент ще бъде много напрегната. Очакват се дебати по-най-болните теми в общността. 

Промени в Комисията

Парламентът ще даде становището си в сряда относно назначаването на Марейд Макгинес за еврокомисар за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, както и за добавянето на търговията в ресора на изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис. Пленарният вот е предшестван от изслушвания на г-жа Макгинес и г-н Домбровскис в парламентарни комисии на 2 октомври.

Върховенство на закона

Депутатите ще предложат в сряда нов механизъм за защита на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕС. Предлаганият механизъм би допълнил и обединил съществуващите инструменти като годишните доклади на Комисията, но би имал по-широк обхват и би включвал конкретни препоръки към страните членки с цели и срокове за изпълнение.

В друг дебат с Комисията и Съвета в понеделник ще бъде разисквана връзката между върховенството на закона и бюджета на ЕС. В преговорите за бюджета за 2021-2027 г. Парламентът отстоява позицията, че европейското финансиране за страни, нарушаващи принципа за върховенство на закона, трябва да бъде намалено или спряно.

България

Депутатите ще обсъждат в понеделник положението с върховенството на закона и основните права в България във връзка с протестите и обвиненията за корупция спрямо властите в страната. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Климат и гори

Парламентът ще приеме позицията си в сряда по законодателния акт за климата, който цели да превърне амбициите на ЕС за постигане на климатична неутралност в обвързващи клаузи. Проектът на доклад, подготвен от комисията по околна среда, призовава за 60% намаление на емисиите до 2030 г. спрямо 1990 г. и заявява, че всички страни членки трябва да имат поне нулеви нетни емисии до 2050 г.

Бъдещата стратегия на ЕС за горите, която трябва да бъде представена в началото на 2021 г., ще бъде тема на дебат във вторник. В резолюция в сряда се очаква депутатите да призоват за засилване на устойчивостта на горите на бедствия като пожари, наводнения или вредители.

Среща на върха на ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще представи във вторник сутрин резултатите от срещата на върха на ЕС на 1-2 октомври. В реч пред държавните ръководители на срещата председателят на Парламента изтъкна нуждата от една Европа, която отговаря на очакванията на хората, и заяви, че Парламентът не издига пречки в преговорите за бюджета.

Споделено финансиране

Споделеното финансиране е алтернатива на банковите заеми и позволява на малки и стартиращи компании да набират средства онлайн. Парламентът ще гласува в понеделник правила, които защитават инвеститорите и позволяват на платформите за споделено финансиране в ЕС да оперират по-лесно през граници.

Жените в управителните съвети

В дебат в понеделник депутатите ще обсъдят със Съвета и Комисията липсата на напредък по законодателно предложение, което би гарантирало 40% от местата в корпоративните бордове за жени. Страните членки в Съвета не успяват да постигнат съгласие по темата години наред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във