Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще дари над 50 000 дози "Пфайзер" на Северна Македония

Делът на ваксинираните българи (около 17 на сто) е незначителен от гледна точка на разпространението на вируса и поставя страната твърдо на последно място в ЕС.

Депутатите  единодушно решиха страната ни да дари ваксини Пфайзер на Република Северна Македония.  Ратификацията на споразумението мина на първо и на второ четене.

България  ще дари 51 480 дози от ваксината на югозападната ни съседка. Освен това ще дари ваксини от АстраЗенека на Босна и Херцеговина и ще препродаде ваксини на "Модерна“ на  Норвегия.

Причината е, че страната не успява да употреби ваксините срещу Ковид-19, които е поръчала. При проверка наскоро се оказа, че половината от доставените ваксини за десетки милиони не са използвани. 

Освен поставените и бракувани ваксини, България е дарила ваксини на Бутан - 172 500 дози  и на Босна и Херцеговина - 50 000 дози AстраЗенека. Препродадени са и 100 000 дози от ваксината на Mодерна на Норвегия.

Делът на ваксинираните българи (около 17 на сто) е незначителен от гледна точка на разпространението на вируса и поставя страната твърдо на последно място в ЕС.  Той е по-нисък дори от редица страни по света, които за разлика от нас продължават да изпитват недостиг на ваксини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във