Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще бъде домакин на форум за развитие на отбранителния и космически сектор

Държавите - членки на Европейския съюз, трябва да обединят усилията си, за да улеснят достъпа на малките и средните предприятия до общия пазар, с което ще бъде задълбочен и процесът на европейска интеграция. Това е била общата позиция на президента Румен Радев и на еврокомисаря по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска, които се срещнаха днес на "Дондуков" 2.

Президентът Радев е подчертал, че ЕС трябва да се стреми към задълбочаване на интеграцията между отделните региони, за да не се допусне различията в икономическото развитие да затвърдят функционирането на Европа "на две скорости".

Румен Радев и Елжбета Бенковска са откроили значението на засилването на сътрудничеството на европейските държави в информационните технологии, отбраната и изследването на космоса. По предложение на еврокомисар Бенковска се обмисля създаването на европейски фонд от 500 млн. евро, който ще финансира общата изследователска и развойна дейност в тези области. Информационните технологии и космическите изследвания са най-бързо развиващият се сектор и е необходимо ЕС да осигури адекватно финансиране на европейските МСП и на стартиращите компании в този сектор, е заявила Бенковска.

Комисар Бенковска е подкрепила идеята на президента Радев през тази година България да бъде домакин на форум, посветен на европейския отбранителен и космически сектор, в рамките на който българските предприятия и научни институти да представят своите възможности, да се запознаят с Европейския фонд за отбрана и други действащи механизми в отбранителната и космическата индустрия на ЕС. Комисар Бенковска е заявила готовност да вземе участие във форума. Държавите от Източна Европа имат своите традиции в космическите изследвания, отбранителната индустрия и информационните технологии, които днес могат да бъдат надградени, е отбелязал президентът Радев.

На срещата Румен Радев е потвърдил подкрепата на страната ни за въвеждането на Европейска електронна карта за услуги, която ще намали бюрократичните формалности пред МСП и ще улесни достъпа им до общия пазар. Държавният глава е подчертал и необходимостта от засилена подкрепа за компаниите от по-слабо развитите държави от ЕС, които да участват пълноценно в реализацията на инвестиционните проекти в рамките на плана "Юнкер".

Facebook logo
Бъдете с нас и във