Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

България ще блокира преговорите на Скопие с ЕС, ако не се реши спорът за Гоце Делчев

Българският вицепремиер и министър на отбраната Карасимир Каракачанов се закани, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз, ако не се постигне съгласие за по спорните исторически въпроси в двустранната историческа комисията, чиято работа към момента все още е спряла.

В телефонен разговор с македонската ТВ24, Красимир Каракачанов обяснява, че 3 години от подписването на Договора за добросъседство Скопие избягва решаване на спора за Гоце Делчев, а 10 месеца избягва срещите на комисия, чиито заседания спряха в края на миналата година.

"Ние сме го казвали поне сто пъти през последните 10 месеца, че ако не се постигне съгласие по въпросите, България ще възрази върху първата междуправителствена конференция, докато проблемите не бъдат изчистени. Това е позицията на България. И това е много ясно в Скопие", заяви Каракачанов. 

Попитан дали това означава, че първата междуправителствена конференция ще бъде блокирана от страна на България - той отговаря: "Разбира се."

Телевизията отбелязва, че вицепремиерът Каракачанов отказва да влиза в дискусия по темата дали "България ще продължи да проблематизира македонския език преди приемането на преговорната рамка." 

Според македонската ТВ24 Каракачанов не е пожелал да отговори открито дали България ще продължи да проблематизира македонския език преди приемането на рамката за преговори. Той заявил, че няма да влизам в дискусия, защото Македония има два официални езика - македонски и албански, а препоръката му била да се придържат към договора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във