Банкеръ Daily

Общество и политика

България се включва в европейския индекс за качеството на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда и води ( ИАОС) ще се включи в новата онлайн услуга за качеството на атмосферния въздух на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия. Данните ще се изпращат в реално време до ЕАОС.

Страната ни ще бъде включена в Европейския индекс за качество на въздуха след като от ЕАОС бъде осигурен контакт със сървъра, чрез който информацията ще бъде предавана в реално време. Това се очаква да стане до края на ноември т. г. след установяване на техническа съвместимост.

Свързването на данните на Изпълнителната агенция с Европейската агенция по околна среда се извършва по проект на ОПОС 2014-2020 „Създаване на информационна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух  като част от Националната система за мониторинг на КАВ в реално време“.

Преди 15 дни ИАОС изпрати запитване до Европейската агенция за предоставяне на достъп за предаване на данни до специализирания им сървър. Вчера от ЕАОС бяха получени необходимите данни за реализиране на връзката и се работи по осъществяването на онлайн контакта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във