Банкеръ Daily

Общество и политика

България се включва в Европейската седмица на мобилността

И тази година България ще се включи в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда между 16 и 22 септември. Нейната цел е да се насърчат органите на местното управление, училища, неправителствени и бизнес организации да популяризират екологосъобразно придвижване сред населението – един от основните фактори за превръщане на нашите градове в по-приятни места за живот и работа, чрез различни инициативи. Ефектът от утвърждаването на подобни модели на поведение е устойчиво развитие, намаляване на замърсяването на градската среда от автомобилния транспорт и опазване чистотата на въздуха.

През 2019 г. темата на кампанията „Безопасно ходене и колоездене“ и мотото „Върви с нас!“ поставят в центъра на вниманието ползите от активните видове транспорт за нашето здраве, околната среда и по-доброто качество на живот. Тази година стартът на кампанията съвпада с първия звънец в българските училища – 16 септември.  През цялата седмица ще се провеждат различни инициативи, а кулминацията ще е на 22 септември – денят, обявен от ЕК за Ден без автомобили.

Към момента 17 общини у нас са заявили участие, а в Европа и света 2663 града от 48 държави са регистрирали своите събития. Инициативата се провежда от главна дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия.

Министерството на околната среда и водите е национален координатор на кампанията. Териториалните поделения на МОСВ в страната ще се включат активно с различни инициативи и като координатори по места в  подкрепа на общините. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във