Банкеръ Daily

Румен Радев:

България се утвърждава на световната иновационна карта

"Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН и изграденият към него Център за върхови постижения са заявка за големи амбиции. Тези амбиции не трябва да се затварят само в България. Те имат своето бъдеще в една дълбока интеграция с европейските и световни структури." Това каза държавният глава Румен Радев, след като се запозна с работата на института.

"Мощта на една съвременна държава вече не е само в индустриализацията, а се изразява и с нейния информационен и комуникационен потенциал", посочи президентът. По думите му постигането на икономически успех и сигурност изисква събирането на огромна по обем информация и способност за нейната преработка, пресяване и превръщане в знание.

Според Радев работата на института утвърждава България на световната иновационна карта. Българските учени са успели да създадат система на световно ниво, която включва научна инфраструктура, доказано прогресивни отдели и методи на научни изследвания, и най-важното - добре подготвени, мотивирани и устремени към успех хора.

Президентът призова българските учени да интегрират дейността си към водещи европейски проекти за научни изследвания. Той даде пример с Европейския фонд за отбрана и програмата за постоянно структурирано сътрудничество, по която ще бъдат заделяни все повече средства. 

Държавният глава припомни позицията си от срещата на върха на НАТО в Лондон - договори за покупка на отбранителни системи да бъдат съпроводени и със солидни договори за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. "Заявих много ясно, че не виждам бъдещето на този алианс като членове, които се делят на производители и купувачи. Виждам го като бъдеще на партньори, които заедно градят своята отбрана, заедно развиват технологии и заедно произвеждат", каза той. Радев подчерта, че България не само следва да декларира лоялност и готовност да плаща и купува, а и да се интегрира във високотехнологично индустриално производство на общите отбранителни системи.

"По всички тези технологии вие имате потенциал - за данните като стратегически ресурс, автономните системи, изкуствен интелект, системи, базирани в Космоса, био и нано технологии", обърна се президентът към учените.

Той се запозна с работата на учените по проекти, ръководени от института, както и с възможностите на суперкомпютъра в Центъра за върхови постижения. Там се занимават с обработка на големи масиви данни (Big Data), изкуствен интелект, отделят специално внимание на новите методи в областта на сигурността. Съставът е от 105 души, научната програма включва работа по 100 проекта. Суперкомпютърът "Авитохол" е първата система от такъв мащаб в България и водеща в региона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във