Банкеръ Daily

Вместо да се разпростре на три морета

България се сви между токовата борса и шоковата зала!

Ако т. нар. политически елит четеше, слушаше и гледаше нормални медии, още преди три-четири години щеше да е проумял очевидното: европейската идея всяка държава членка да създаде своя независима енергийна борса, която да е отворена за всички потребители у нас и по света, в България е доведена до своя абсурд. Не за друго, а защото за пореден път "едни умни глави" са интерпретирали европейските регламенти така, както на тях и техните задкулисни спонсори ще им изнася години наред.

 

От десетина дни обитателите на опозиционния сегмент на т. нар. политически елит са гневни. По-скоро - вбесени са, защото цените на електроенергията и горивата хвърчат в небесата и съсипват в зародиш избирателната активност на 14 ноември. А те нищо не могат да направят по въпроса, защото или не знаят за какво става дума, или ги е срам да признаят (съ)участието си в първородния грях.

Точно така -

става дума за Българската енергийна борса,

за хвърчащите из небесата цени, оправданията с международното положение и взаимните обвинения в мафиотизиране на енергетиката.

Причината за скандала е известна. Откакто държавата престана да регулира "електрическия пазар" за бизнеса, хаосът стана пълен. А откакто България се "върза" двупосочно с европейския пазар - през мрежата на съседна Гърция - хаосът стана и абсурден.

Специално "БАНКЕРЪ" пише за проблемите, които ще избухнат след масовото "експедиране" на 350 000 малки, средни и големи фирми на свободния пазар още от миналата пролет, ама някой чете ли нормални медии вече?

Както и да е. Ако обитателите на т. нар. опозиционен политически сегмент смятат, че и този път ще минат с номера "За всичко са виновни герберастите, които се съдраха да обслужват Борисов и мафията", леко са се объркали. В предизборната полза от този "лозунг", разбира се. Защото от ГЕРБ не са на власт вече половин година, но служебното правителство и пръста си не помръдна, за да вкара в правия път токовата борса. А можеше, защото 75% от

дефектите й могат да бъдат отстранени

чрез ремонт на подзаконовата нормативна уредба, регулираща дейността й. 

Само един пример. С най-пресния скандал, разбира се. На 29 септември на борсата са пуснати близо 500 евтини мегавата, част от които "някой" набързо изкупи и още по-набързо препродаде с баснословна печалба. В типично неин стил, първа реагира лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, която произведе 10-минутно видео пред "жилището" на енергийната борса.

Фейсбук профилът на Мая Манолова е отворен и всеки желаещ може сам да изгледа и изслуша позицията й по въпроса. Няколко часа по-късно обаче пак чрез Фейсбук Мая Манолова разви съвършено различна теория.

В първия "сензационен" материал Манолова обяви, че далаверата е извъртяна от Христо Ковачки, а според второто "разкритие" милионите били усвоени от кадрите на ГЕРБ (виж илюстрацията).

В коя от двете констатации Манолова е права - засега никой не знае. И, ако под понятието "никой" се криехме само ние - обикновените електорални единици и още по-редовите данъкоплатци - да махне човек с ръка, да отвърти всички бушони и да преоткрие творбата на Жан Жак Русо "Назад към природата".

Ако се съди по публикациите в сайта на борсата - регистри, оперативни "дъски" и т.н.,

в периода 14-30 септември лицензирана фирма на Христо Ковачки не е участвала в търговете.

Нито в редовните, нито в скандалния - на 29 септември. Или поне така "твърдят" справките в Търговския регистър, които направихме по имената търговците, свалени от съответната страница в борсовия сайт (виж снимката).

А какво прави тук портретчето на Иван Иванов, все още председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ли? Обяснението е елементарно. Вместо да излезе да обясни на хората, че не са идиоти и че правилата на енергийната борса - още през зимата на 2013-2014 г. - са написани така, че могат да бъдат прилагани, както на задкулисието му хареса,

Иванов по традиция... шикалкави,

казано на най-обикновен български език. Че държавата нямала право да регулира свободния пазар, че никой не можел да лимитира цените, че няма как да забраним на българските търговци да изнасят, а на чуждите - да внасят български ток, че... Всъщност, дали някой може да обясни членоразделно защо още продължаваме да търпим Иванов? След като той непрекъснато регулира цените единствено в собственото си въображение?

Борсовата търговия на ток е като борсовата търговия на слънчоглед, акции или пари. И така, както от стоковите и фондовите борси няма нищо по-регулирано по света, същото трябва да се случи и с борсовата търговия на ток. И се случва, но по света, а не у нас. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

Васил Велев е обяснил как става номера.

Цитираме само най-важното от посланието му във Фейсбук, останалото може да го прочетете и на снимката, и в профила му:

"Е, на вчерашния търг (на 29 септември - бел. ред.) се явиха 8 производствени предприятия с непрекъсваем цикъл (останалите 350 хиляди без 8 предприятия се снабдяват с електроенергия от търговци, които имат грижата да им я доставят според товаровия им профил). Та тези 8 предприятия купиха 25% от предлаганото количество. Останалите 75% ги купиха двадесетина чужди и наши търговци на средна цена 237 лева, и ги продадоха за утре например за 328 лева за мегаватчас пак на нашата борса, но на др.сегмент. АЕЦ пропусна да спечели едни 60 млн.лв. (при тези цени за Q4), а няколко търговци се обогатиха с тези милиони. И това под знамето на грижата за малкия и среден бизнес..."

 

И накрая, ако сте внимавали във втората картинка, без никакъв проблем ще дефинирате най-големия порок на Българската независима енергийна борса. Веднага подсказваме - сред купувачите на евтин ток, произведен от държавните централи, са две дружества, които по никакъв начин не би трябвало да са там. Примерно - държавният "Енергиен системен оператор"...

По силата на каква логика стопанинът на електропреносната мрежа и един от крупните производители на електроенергия ще си играят и на търговци на дребно - един Господ знае. И - вероятно, авторите на нормативната уредба, деформираща до неузнаваемост този пазар.

Защото, ако влезем в подробностите, току виж сме открили, че въпросната нормативна уредба няма нищо общо, както с духа на четирите енергийни пакета на Европейския съюз, така и с буквата на европейското законодателство...

Facebook logo
Бъдете с нас и във