Банкеръ Weekly

Общество и политика

България се страхува от промените

Хосе Антонио Вилена Сиера, генерален секретар на международната конференция "СОФИМОН", пред в. "БАНКЕРЪ"

Хосе Антонио Вилена Сиера е съветник към Европейската комисия по въпросите на търговията между Евросъюза и страните от Южна Америка. Участвал е в повече от 40 модела на Обединените нации по света и в момента е генерален секретар на провежданата всяка година международна конференция "СОФИМОН". Сиера е бивш дипломат към постоянната мисия на Еквадор към ООН. Той е докторант по конституционно и международно право в университета Саламанка. Преподава в университетите Саламанка в Испания и Лювен в Белгия, също така е и гост лектор към University College - Лондон.


Г-н Сиера, какъв бе поводът за вашето посещение в България?

- Получих покана да отговарям за академичната част на един модел на Обединените нации, който се реализира в София от 26 юли до 2 август. Това беше симулация на Генералната асамблея на ООН, при която студенти поеха ролята на дипломати, представляваха различни държави и дискутираха техните проблеми. Опитахме се за пет дни да ги научим как да влязат в тази роля, как да се държат, да се обличат и какви са стандартите на дипломацията на международно ниво. Обсъдихме всички актуални теми, свързани с търговията и сигурността, включително и случващото се в Ивицата Газа, конфликта в Сирия... Във форума участваха представители на повече от 18 държави от четири континента.


Ще споделите ли с нас задълженията си като съветник към Европейската комисия?

- Моята работа е свързана със защитата на марките и географските означения. Може да ви звучи сложно, но всъщност е много просто. Говоря за характерните за една държава продукти, които се произвеждат от векове и са повод за национална гордост. Обикновено те са и най-подходящите за износ. Задачата ми и моя лична цел е да се свързвам директно с основните производители, с малките хора от полето, с фермерите, за да намеря пазар за продукцията им в цяла Европа. Малките производители в селата взимат, да речем, едно евро за някаква своя стока, а тя после може да се продаде и за 200 евро. Стремежът ми е с помощта на правителствата на държавите членки да помогнем на тези производители да намерят по-голям, а и по-реален пазар на Стария континент, а и в Южна Америка, така че да имат възможности да печелят повече.


Ще откроите ли проблемите, пречещи на българския дребен бизнес да "открие" Европа?

- Българските управляващи са длъжни да мислят как да помогнат на малките производители да пробият навън. Убеден съм, че това е напълно възможно и ако аз съм министър на икономиката или на селското ви стопанство, ще направя истински промени. Най-важното е да не се следват шаблони. Не бива да се вярва на всичко, което пишат медиите и говорят политиците. Вярвайте на себе си. На това учим и младите дипломати. Българите имат един проблем - и той е: че се страхува от промените. А ако не поемете риска, никога няма да направите тези промени.


Дайте пример как може да стане това.

- Ако искате да изнасяте за Мексико, продукцията преминава по една дълга и заплетена верига от София до Франкфурт през Маями до Мексико. И по тази верига всеки има определен интерес. Така стоката се оскъпява и малкият производител получава възможно най-ниските приходи. Моята задача е да намеря директен пазар за продукцията му. Вие имате интереси на някои пазари, но ви липсва креативност. Президентът на Бразилия е с български корени, използвайте това за бизнес. Тази държава е с 200 милиона население - продавайте там...


Има ли България някакви икономически предимства според Вас?

- Има огромни икономически предимства. Най-елементарното е, че у вас е безопасно и можете да работите директно на улицата. Вярвате или не, в други държави не е така. В България е евтино, което също е огромно предимство. А какво ще стане, ако приемете еврото? Аз работя в Европейския съюз, но познавам недостатъците му. По време на финансовата криза българите се радваха, че имат лева. Но първо трябваше да преживеят кризата, за да го разберат. Беше по-добре, че не сте в еврозоната, само че едва сега го осъзнавате. Ако приемете еврото, цените ще скочат два, три пъти, а може и повече и тогава ще бъдете принудени да търсите друго ваше атрактивно предимство.


Доколкото разбирам, смятате, че не е добра идея да приемаме еврото?

- Мисля, че в следващите десет години не трябва да приемате еврото. За съжаление географски България се намира в ъгъла на ЕС, но бизнесът не е задължително да стои в ъгъла. Не е необходимо да чакате Германия да ви спаси - тя няма да го направи, защото не се интересува от вас. Всеки има своя интерес. Вашето правителство е длъжно да работи с младите поколения, които са образовани, знаят чужди езици. И това трябва да стане бързо. Ако имате добри лидери и добри съветници, нещата ще се получат. Но направете нещо. Намерете нови възможности за развитие, накарайте младите българи, които учат в чужбина, да се върнат. Не се опитвайте да пробиете там, където не сте добри. Произвеждайте това, в което сте най-добри, защото има хора, които ще го оценят и са готови да платят много за това.


Вие видяхте ли област, където се справяме добре?

- Никой не ми беше казал, че сиренето в е толкова вкусно. След това открих баничките и шопската салата, а ракията е фантастична. Правете това и го продавайте. Властите са длъжни да предоставят адекватна защита на малките производители и да им помагат да изнасят. Направете повече контакти с други краища на света, защото парите не са само в Съединените щати. Отворете повече врати и поставете акцент върху кухнята си, тя е много интересна. Продавайте всичко, което е предимство на вашата страна. Имате невероятна природа, аз бях изумен, а никога не я бях виждал дори и на снимки.


Казвате, че българите се страхуват от промените, но моето мнение е, че пречката те да се осъществят е по-скоро в политическа нестабилност в държавата...

- Така е, но в Куба например също има проблеми. В Мексико има наркокартели, които продават дрога на политическите партии и на хората на улицата. И това не е само политическа, а национална нестабилност. На улицата могат да те отвлекат или да те убият, но там също е и място, където да отидеш да се забавляваш, да танцуваш, да пиеш текила... В Бразилия има проституция, хората се бият по улиците, но имаше и невероятно световно първенство по футбол. И всеки турист беше щастлив. Рекламирайте повече своята държава и създавайте повече връзки.


Сега у нас предстоят избори и ще имаме нов кабинет, какъв съвет бихте дали на новия икономически министър?

- Ако аз съм министър на икономиката, ще направя един отдел за спешни действия и един за дългосрочна работа. Не мислете само за днес, за този месец или за следващите три месеца. Мислете за следващите 20 или 50 години. Наложително е да има по-дългосрочна държавна политика и хората трябва да знаят за какво става дума. Обяснете им - сега ще направим еди-какво си, след две години - нещо друго, след десет години ще инвестираме в трето...

Facebook logo
Бъдете с нас и във