Банкеръ Daily

Общество и политика

България се присъединява към единната система за отбрана на ЕС

България се присъединява към единната системата за отбрана на ЕС. Това реши правителството на днешното си заседание. 

Основната цел на на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната на Съюза е повишаване на отбранителния капацитет на ЕС в изпълнение на приоритетите от Глобалната стратегия на Съюза за външна политика и сигурност. Европейските лидери вече се договориха да създадат единна система за отбранително сътрудничество за по-ефективно разработване и придобиване на военна техника. В рамките на проекта ще бъдат създадени възможности за съвместно изграждане на високотехнологични и скъпоструващи отбранителни способности, в т. ч. чрез съфинансиране от Европейския фонд за отбрана.

Отбранителните индустрии и развойни организации на страните членки ще участват активно в процеса на разработване и производство на нови способности. По този начин средствата, вложени в проекти, ще останат в отбранителната индустрия на ЕС и ще спомогнат за укрепването й, за повишаване на нейната конкурентоспособност и създаването на необходимите за дейността й работни места.

Участието в ПСС, освен представянето на нотификация, предполага и готовност от всяка държава да се включи в поне един мащабен проект по инициативата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във