Банкеръ Daily

Общество и политика

България се поклони пред паметта на загиналите във Втората световна война

S 250 9f14aeef 1c1f 49dc ba84 74a6735cb369
S 250 af947a85 ed2a 4620 a87c 76be93714cde

Инженер д-р Веселин Чипев, почетен консул на Молдова в България, уважи с венец паметта на загиналите във Втората световна война и 74-та годишнина от победата над Хитлерофашистка Германия.  За четвърти път в града се проведе марша на "Безсмъртния полк". Всяка година на 9 май - Деня на победата, се събират роднини на загиналите във войната и носят портретите им по време на марша.

Много пловдивчани и гости на Пловдив се изкачиха до паметника на Альоша, а част от тях носеха портрети на свои роднини, участвали във войната.

Венци на паметника поднесоха и представителите на посолството на Руската Федерация в София, водени от посланика Анатолий Анатолиевич Макаров, както и посланиците на Армения, Беларус и Казахстан - Армен Саргсян, Владимир Воронкович и Темиртай Изабстин. 

С венци уважиха събитието и почетните консули на Чехия - Иван Соколов, на Албания - Аристир Андреа Димо, на Казахстан - Митко Солаков, както и кметовете на Пловдив и Асеновград - Иван Тотев и Емил Караиванов. 

Присъстваха и районни кметове и депутати от БСП. 

„Радвам се, че днес, с нашите български приятели отбелязваме тази годишнина. Това е празник - свидетелство, че да победиш врага може само с общи усилия. Силно варвам, че всички, които днес са с нас ще ни помогнат да съхраним мира и спокойствието на земята. Необходимо е да помним, това е история. И само помнейки я можем да вървим напред“, каза посланик Макаров.

Денят на победата беше отбелязан и с шествие на "Безсмъртния полк" в София и други български градове. Участниците се събраха пред паметника на Незнайния войн.

Присъстваха депутати от БСП, представители на "Атака", както и ветерани и представители на военно-патриотични организации. Те носеха портрети на свои близки, загинали във войната, български и руски знамена, както и потрети на Ленин и Сталин. Всички присъстващи получиха "Георгиевска лентичка". Черно-оранжевите ленти се раздават от 2005 г. като част от честванията. След това шествието премина по улиците на София, за да стигне до Паметника на Съветската армия, където също бяха положени венци, а след това се проведе концерт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във