Банкеръ Daily

Екатерина Захариева:

България се опитва да развива партньорски отношения с Русия на базата на взаимни интереси

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че разследването за шпионаж няма нищо общо с отношенията между България и Русия. Външният ни министър отбеляза, че България се опитва да развива партньорски отношения с Русия на базата на зачитане на взаимните интереси. Геополитическата ориентация на страната е много ясна и още преди ГЕРБ да поемат управлението. Захариева подчерта, че се надява ДАНС и МВР да си свършат работата, но да не пострадат и връзките ни с Москва. 

Във връзка с разследването срещу председателя на Движение "Русофили" ДАНС издаде две 10-годишни забрани за влизане в страната на руски граждани. Става дума за заместник-председател на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" - генерал Леонид Решетников, бе наложена забрана със срок от 10 години за влизане на територията на България. Забрана получи и председателят на "Двуглав орел" Константин Малофеев.

Малинов на свой ред е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. Той бе освободен от ареста под гаранция от 50 000 лв., но е със забрана за напускане на страната. 

Преди дни Леонид Решетников коментира случая пред БНР. Според него шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва. Решетников обясни, че разследването влияе много лошо на планираното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Москва. 

Дипломатическите отношение между България и Русия бяха обтегнати и заради изложба, организирана по повод 9 септември, от руското посолство. Тогава българското Министерство на външните работи излезе с остра позиция, в която подчерта, че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира остро, казвайки, че България пренаписва историята и тази позиция на София сочи зловеща тенденция.

"Обществото ни е разделено и нашият призив бе руското външно министерство да не влиза в такъв дебат, който облагодетелства една от политическите сили. Винаги, когато се налага, ние ще реагираме“, обясни в понеделник вицепремиерът Екатерина Захариева пред NOVA телевизия.

Захариева планира да посети руската столица през октомври. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във